Openbare bibliotheek Nijlen

Biblion

De digitale opvolger van onze veelgevraagde papieren documentatiemappen.

Op zoek naar boekbesprekingen, recensies, info over literatuur en auteurs, informatie over actuele onderwerpen?
Zoek dan in de Biblion-databanken, gratis beschikbaar op de internet-pc's in de bib.

Met Biblion kan men:

  • recensies over Nederlandstalige en vertaalde literatuur opzoeken
  • een roman zoeken op onderwerp
  • grasduinen in de uittrekselbank voor jeugd en volwassenen
  • krantenartikels over actuele onderwerpen lezen

Gevonden wat je zocht?
Stuur de resultaten van je zoekopdracht door per e-mail,
bewaar ze op je USB-stick
of print ze in de bib (€0,07 per afgedrukte laser- kleurenkopie)

LiteRom – recensies 
De meest complete verzameling recensies over Nederlandstalige literatuur uit  Nederlandse en Vlaamse dag- en weekbladen. De LiteRom is hét bestand voor alle in literatuur geïnteresseerde bibliotheekbezoekers en bijzonder geschikt als naslagwerk voor scholieren in de derde graad van het secundaire onderwijs en voor studenten Nederlandse literatuur.
Klik hier voor een LiteRom-demo

FictieRom - 85 000 romans op een presenteerblaadje
Zoek boektitels over je favoriete onderwerp. Een databank met bibliografische gegevens van romans en verhalen, gerangschikt naar ruim 2.800 onderwerpen. Deze databank biedt een overzicht van 85.000 Nederlandse, in het Nederlands vertaalde en buitenlandse romans en verhalen die sinds 1983 zijn verschenen. Bij elke titel zijn een beknopte beschrijving en een korte recensie opgenomen. De FictieRom is zeer geschikt als naslagwerk voor alle bibliotheekbezoekers.
Klik hier voor een FictieRom-demo.

  JeugdLiteRom – recensies over jeugdboeken
De eerste databank over Nederlandstalige jeugdliteratuur, met ruim 8.500 recensies over Nederlandstalige jeugdboeken. Zeer geschikt voor wie snel en adequaat achtergrondinformatie zoekt over Nederlandstalige jeugdliteratuur. De JeugdLiteRom is een goed naslagwerk voor scholieren van alle onderwijsniveaus en de in jeugdliteratuur geïnteresseerde bibliotheekbezoeker.
Klik hier voor een JeugdLiteRom-demo.

UittrekselBank - de databank van uittreksels en auteursportretten
Een fulltext databank met ruim 1600 uittreksels van Nederlandse én buitenlandse literatuur en meer dan 200 auteursportretten. De auteursportretten bieden naast biografische gegevens de hoofdlijnen van het werk van de auteur, een bibliografie en verwijzingen naar bestaande uittreksels en eventuele internetadressen. De UittrekselBank biedt achtergrondinformatie voor liefhebbers van romans en leden van leeskringen en is hét naslagwerk voor scholieren in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs, voor werkstukken en leesdossiers.
Klik hier voor een UittrekselBank-demo.

  UittrekselBank Jeugd
De UittrekselBank Jeugd bevat uittreksels van jeugdboeken, speciaal geschreven voor jongeren uit het middelbaar onderwijs. Je kan zoeken op auteur, titel en onderwerp en op niveau/onderwijstype. Daarbij is rekening gehouden met zowel de Nederlandse als de Vlaamse onderwijssituatie.
Klik hier voor een UittrekselBank Jeugd-demo.

Actuele DocumentatieBank
Ben je op zoek naar 'hapklare', actuele informatie? Dan is de Actuele DocumentatieBank een goed (internet)adres voor jou, of je nu scholier bent of niet. Je kunt hier terecht als je zoekt naar onderwerpen voor een spreekbeurt of werkstuk of voor informatie over zaken die regelmatig in het nieuws en onderwerp van gesprek zijn. Elk dossier bevat goed leesbare informatie. De dossierinhoud wordt regelmatig ververst en er komen steeds nieuwe, actuele dossiers bij. Ieder dossier bestaat uit:

  • Een korte toelichting op het onderwerp.
  • Actuele krantenartikelen met een uitleg over het onderwerp.
  • Tips over boeken, cd's, dvd's, video's etc.
  • Weblinks en persfoto’s.

Klik hier voor meer info.