Openbare bibliotheek Nijlen

Nieuwe bib en gemeentehuis.

5 oktober 2016 - Alternatieven voor uitleenposten in Kessel en Bevel worden uitgewerkt

Op basis van meerdere argumenten en na zorgvuldige overweging heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om alternatieven te voorzien voor de uitleenposten van de bibliotheek in Kessel en Bevel. De beslissing werd enerzijds genomen vanwege het lage aantal ontleningen in de beide uitleenposten, maar kadert anderzijds in een ruimer project van modernisering van de dienstverlening met de uitbouw van de hoofdbibliotheek in Nijlen tot een modern informatie- en ontmoetingscentrum als speerpunt.

Communicatie

Om de inwoners tijdig en volledig te informeren, gaat de gemeente vanaf september een communicatiecampagne voeren, beginnende met de Gemeentekroniek die begin september bedeeld zal worden.

Meer lezen...

 

15 april 2015 - Werf bib gemeentehuis verder de hoogte in!

 

De werf van het toekomstige gemeentehuis gaat verder de hoogte in. Hierboven enkele beelden van de vloerplaat van de eerste verdieping en van een stukje van de verbindingsgang met het 'oude' gemeentehuis. Deze zal na afronding van fase twee doorlopen achter het ‘oude’ gemeentehuis tot aan de huidige kantoren van de vrijetijdsdiensten.

De zijmuur van de nieuwe tweede verdieping is ondertussen in opbouw. Aan de andere zijde komen betonnen kolommen met daartussen ramen.Daarna wordt de dakplaat boven de tweede verdieping geplaatst.

Op die tweede verdieping komen vergaderzalen en aan de zijde van het kerkplein de nieuwe raadzaal. Ook de trap, die achteraan aan de kant van de spoorweg komt, zal één van de komende weken (vermoedelijk rond 20 april) geplaatst worden. Dat belooft trouwens zeer fotogeniek te worden want het is een prefabtrap die in zijn geheel neergelaten zal worden.  

12 januari 2015 - Eerste steenlegging toekomstig gemeentehuis

Vanmiddag vond op de werf van het toekomstige gemeentehuis een symbolische eerste steenlegging plaats. Burgemeester Paul Verbeeck plaatste een paar stenen van een toekomstig lokaal in het gemeentehuis. De omvorming van de vroegere bibliotheek naar het toekomstige gemeentehuis verloopt volgens schema. Zonder al te veel weerverlet zouden de diensten in de loop van het najaar moeten kunnen verhuizen naar hun nieuwe thuisbasis, vlak naast waar ze nu nog zitten. bron facebook Gemeente Nijlen

3 september - Vordering afbraak vroegere bibliotheek

Elke dag wordt de bibliotheek een beetje onherkenbaarder...tot ze binnen ongeveer een jaar helemaal veranderd is in de kantoren en loketten die ten dienste staan van onze inwoners.

1 september 2014 - Start afbraakwerken voormalige bibliotheek in september
Toekomstbeelden nieuwe bib en gemeentehuisVanaf 1 september begint een aannemer met de omvorming van de voormalige bib tot het nieuwe gemeentehuis. Daarvoor moeten er eerst afbraakwerken gebeuren. Daarna begint de heropbouw, met onder andere een volledig nieuwe tweede verdieping. Na afronding van deze werken verhuizen de gemeentelijke diensten van het gemeentehuis naar hun nieuwe kantoren. Dat zal binnen ongeveer een jaar zijn.
Vanaf 18 augustus gaat de aannemer van start met voorbereidende werken en met de inrichting van de werfzone in de Kerkstraat en achter het gemeentehuis.
Vanaf september beginnen de werken dan echt, met afbraakwerken aan de huidige bib ... Meer weergeven

23 juni 2014 - Bibliotheek heropent in Sint-Pauluskerk

RTV bericht het zo...'Sint-Pauluskerk van Nijlen wordt Bibliotheek'
In Nijlen ontlenen ze, minstens voor de komende 2 jaar, boeken in de kerk. Omdat het gedateerde bibliotheekgebouw op het Kerkplein plaats moet ruimen voor een nieuw gemeentehuis, moest de gemeentelijke bibliotheek op zoek naar een nieuwe bestemming voor haar boeken. Die werd gevonden in de Sint- Pauluskerk. Vanaf vandaag doet de kerk dus ook dienst als bibliotheek.


Volg de hele verhuisgeschiedenis!

26 mei 2014 - Bib Nijlen tijdelijk gesloten

Van maandag 26 mei tot zondag 22 juni zal de bibliotheek van Nijlen gesloten zijn. Dit gebeurt omdat de huidige bib helemaal gerenoveerd wordt en daarna de nieuwe thuisbasis zal worden voor de gemeentelijke diensten.

Vanaf 23 juni zal de bibliotheek ongeveer twee jaar gevestigd zijn in de St.-Pauluskerk aan de Broechemsesteenweg. Het aanbod aan boeken, cd’s, dvd’s en internet zal nagenoeg volledig zijn. Ook de openingsuren veranderen niet. Vermoedelijk in het najaar van 2016 zal de bib dan zijn definitieve nieuwe thuis betrekken: het huidige gemeentehuis. De bib moet verhuizen omdat er grondige renovatiewerken zullen gebeuren. In een eerste fase wordt de huidige bib omgevormd tot de nieuwe thuis voor de gemeentediensten. Daarna wordt het huidige gemeentehuis ingericht als nieuwe en grotere bibliotheek.

Er komt heel wat kijken bij de volledige verhuis van een bibliotheek. Het zijn niet alleen de duizenden en duizenden boeken, cd’s en dvd’s die mee verhuizen, het gaat ook over de balie, pc’s, printers, de rekken, de meubels van de leeshoek, de elektronische bewaking aan de uitgang, enz.. De bib zal overigens niet de volledige kerk innemen, er blijft ruimte voor eucharistievieringen.

Zorgvuldige afweging

Het gemeentebestuur heeft voor het tijdelijke onderkomen uitgebreid verschillende mogelijkheden onderzocht. Criteria als de bereikbaarheid voor de inwoners, de aanwezigheid van parkeerplaatsen, een bushalte in de buurt of niet, de beschikbare ruimte, de periode van beschikbaarheid, eventuele kosten voor de nodige aanpassingen, de huurprijs, enz.. kwamen daarbij allemaal aan bod. Verschillende locaties werden aan de hand van deze criteria tegen elkaar afgewogen en de St.-Pauluskerk kwam als beste uit de bus. Vervolgens werden met het kerkbestuur de nodige afspraken gemaakt, want er blijven in de kerk ook gewoon misvieringen plaatsvinden.

Openingsuren en aanbod

De openingsuren van de bib blijven onveranderd. Wel is het mogelijk dat bij bv. bij een begrafenis de bib niet open zal zijn. Hierover werden afspraken gemaakt met het kerkbestuur. Als dit het geval is, zal dit tijdig in de bib zelf en via de website bekend gemaakt worden. Ook het aanbod zal nagenoeg hetzelfde zijn. Er werd een plan uitgewerkt om alle boeken, cd’s en dvd’s mee te verhuizen en er werd ook een internetverbinding aangelegd zodat bezoekers ook op het net kunnen surfen. Het e-mailadres van de bib blijft nijlen@bibliotheek.be

Website en uitleenposten Kessel en Bevel

Over internet gesproken, de website http://nijlen.bibliotheek.be blijft operationeel: de catalogus raadplegen, een werk reserveren, een ontlening verlengen, het kan allemaal via deze site. De uitleenposten in Kessel en Bevel blijven tijdens de verhuis ook gewoon open volgens de normale openingsuren.

Start grote verbouwingswerken in september

De verhuis van de bibliotheek kondigt het begin aan van de grondige renovatie van zowel bibliotheek als gemeentehuis. Het is de verwachting dat de aannemer in de loop van augustus de werfzone voorbereidt om dan vanaf september effectief te starten met afbraakwerken. Hierover volgt binnenkort meer nieuws. Maar eerst gaat de bib dus zoals gepland terug open op maandag 23 juni. Dat deze deadline gehaald wordt, is een waar huzarenstukje van de medewerkers van de bib en de werkmannen van de technische dienst. Sterk werk noemen ze dat!

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Reacties worden eerst gemodereerd
voordat ze op de site verschijnen.

Meer nieuws

Meer nieuws