Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

LAATSTE NIEUWS

Bekijk de eerste foto's van onze jonge lezertjes in de nieuwe bib!

KJV 2017 - 2018

KJV: Wat is het?

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen is een boekenjury voor kinderen en jongeren vanaf 4 jaar. Ook de bib van Nijlen doet mee aan de KJV.

Wie lid wordt, leest tussen september en april 8 boeken (of laat ze voorlezen) en beoordelen. In de bib van Nijlen kom je in leesgroepjes met je leeftijdsgenootjes samen om er over de boeken te praten.
Als je alle boeken gelezen hebt, mag je je top-8 opstellen: wat was het beste boek, het tweede beste enz.? Dat is jouw stem. Alle stemmen worden samengeteld en zo komen we in de bib van Nijlen te weten welke boeken onze KJV-leden de beste boeken vonden.
Op die manier worden in heel Vlaanderen alle stemmen samengeteld en  weten we welke boeken er per leeftijdsgroep echt worden bekroond!
Elk jaar worden de juryleden ook uitgenodigd op een KJV-feest!

Er zijn zes verschillende groepen.
Groep 1: -6 jaar (2de en 3de kleuterklas)
Groep 2: 6-8 jaar (1ste en 2de leerjaar)
Groep 3: 8-10 jaar (3de en 4de leerjaar)
Groep 4: 10-12 jaar (5de en 6de leerjaar)
Groep 5: 12-14 jaar (1ste en 2de middelbaar)
Groep 6: +14 jaar (3de en 4de middelbaar)

Vrijwilligers
De KJV bib Nijlen kan rekenen op vrijwillige begeleiders die met hart en ziel lezen en kinderen en jongeren daar ook warm voor willen maken. De afgelopen jaren waren dat Evelien Serneels, Brigitte Mostmans, Liesbeth Van Bouwel, Chris Goormans, Ingrid Rottiers, Rita Vleugels, Sofie Lens, Elke Smits, Marijke Faes, Greta Van Laer, Rita Van Brecht en Veerle Geudens.

Wil je ook graag meewerken?
Meer info bij Veerle Geudens (veerle.geudens@nijlen.be)

Hoe word ik lid en wat moet ik doen?
Inschrijven is gratis en kan tot eind september.
KJV-leden moeten een eigen bibliotheekkaartje hebben (ook gratis!)
Inschrijven kan aan de balie van de bib, per telefoon (03/410.03.60)  of per mail naar
veerle.geudens@nijlen.be
Vermeld zeker je naam, adres, geboortedatum en het leerjaar waar je in september naartoe gaat.
Zit je in het eerste of het tweede leerjaar dan wordt er van je verwacht dat je enkele boeken thuis op voorhand leest  (of laat voorlezen). Sommige boeken worden ook nog voorgelezen in de bib.
Kleuters hoeven thuis niks te doen. Alle boeken worden in de bib voorgelezen.
Vanaf het derde leerjaar lees je alle boeken op voorhand thuis.

Wanneer komen de leesgroepen samen?
Groep 1    -6 jaar (2de en 3de kleuterklas)
Groep 2    6-8 jaar (1ste en 2de leerjaar)
Groep 3    8-10 jaar (3de en 4de leerjaar)
Groep 4   10-12 jaar (5de en 6de leerjaar)
Groep 5   12-14 jaar (1ste en 2de middelbaar)
Groep 6   +14 jaar (3de en 4de middelbaar)

Welke boeken moet ik lezen en tegen wanneer ?

De lijst met boeken die per groep gelezen worden voor 2017 - 2018
groep 1 - groep 2 - groep 3 - groep 4 - groep 5 - groep 6

Je moet geen boeken kopen, de bib zorgt ervoor dat je ze kan lenen! Voor de kleinsten worden alle boeken in de bib voorgelezen door onze enthousiaste  begeleiders.

Hoe kom ik aan mijn boeken?
De boeken die je moet lezen staan apart in de bib. Op de startvergadering krijg je al een eerste boek mee. Wil je toch vroeger beginnen te lezen dan kan dat. Zorg er wel voor dat je nog weet waarover het boek ging tegen de bijeenkomst die over dat boek gaat! (Iets opschrijven helpt! Of kom het boek nog een keer lenen…)
Vraag KJV-boeken altijd aan de balie.  Vergeet je bibliotheekpasje niet mee te brengen! Je kan tegelijkertijd maar 1 KJV-boek ontlenen voor 2 weken. (Daarnaast kan je gewoon 5 bibboeken op je kaart laten zetten)

Kan ik ook meedoen als ik niet goed kan lezen?
Ja, iedereen die dat wil, moet kunnen meedoen met de KJV. Oók als je dyslexie hebt, of als je blind of slechtziend bent. Daarom bestaan er van de KJV-boeken (vanaf groep 2) groteletterboeken en Daisy-luisterboeken.
Meer weten?
Pascale Denys (02 423 04 13) van Luisterpunt weet alles over de groteletterboeken.
Daisy-luisterboeken bestel je bij Luisterpunt, via mail of telefoon (070 24 60 70)
of neem een kijkje op http://www.ikhaatlezen.be

Nog vragen of probleempjes?
Contacteer Veerle!

De winnaars van 2016 - 2017
Ook in onze bib vind je deze boeken terug!

Slotfeest in Lier

De  foto's zijn toegevoegd aan het KJV album!

Fotoalbum  2016-2017 KJV Nijlen

KJV 2016 - 2017

Klik op foto om héél het album te bekijken!