Leestips jeugd

BOEKSTART (vroeger boekbaby's)
BOEKSTART wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken.
Baby's en boeken? Natuurlijk!
Kinderen die van bij de geboorte verwend worden met boeken, liedjes, versjes en verhalen leren veel nieuwe woorden en zinnen, ze raken vertrouwd met boekentaal en ze kunnen sneller lezen. Samen in een boekje kijken is bovendien goed voor levenslange herinneringen aan warme momenten en geborgenheid.

KINDER- EN JEUGDJURY VLAANDEREN
KJV is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar.
Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen.
Soms komen ze samen in leesgroepen om te praten over de boeken.
Kinderboek van de week.

MAKKELIJK LEZENPLEIN
Deze site is voor alle kinderen die lezen niet zo makkelijk vinden.
En voor hun moeders, vaders, meesters en juffen.
Nominatie Bib Web Awards:
Deze Belgische website is genomineerd voor de Bib Web Awards 2012 in de categorie 'Groot Gezien'.

IK HAAT LEZEN
“Ik haat lezen” is een veelgehoorde uitspraak bij kinderen met dyslexie. Maar Luisterpuntbibliotheek en Eureka ADIBib vinden lezen te belangrijk. Treinuren, vragen op toetsen en examens, handleidingen, officiële documenten en meer. Als je niet vlot genoeg kan lezen, wordt de wereld een stuk moeilijker.
Daarom voeren we samen campagne om luisterboeken onder de aandacht te brengen bij kinderen met dyslexie. We willen kinderen en jongeren aanzetten om te lezen, vooral met hun oren. Zodat lezen voor hen toch wat eenvoudiger wordt. En zodat we “ik haat lezen” kunnen ombuigen naar “mag ik nog een boek?”.

PLUIZER
Pluizer is al jaren synoniem van jeugdboekenrecensies geschreven door bevlogen liefhebbers van jeugdliteratuur.
Deze site sluit aan bij de traditie en bevat bij de lancering al bijna 5 000 recensies. Ze zijn het resultaat van het lees- en schrijfwerk van meer dan veertig LINC-vrijwilligers, die hun passie voor boeken en (voor)lezen met u willen delen. Velen van hen blijven dat doen, zodat u in de toekomst op de hoogte kan blijven van wat er op de markt verschijnt en van wat zij daarvan vinden. Neem dus regelmatig een kijkje en laat je verrassen!

JEUGDLITERATUUR.ORG
Jeugdliteratuur.org, de website met écht alles over jeugdliteratuur, is een project van Stichting Lezen. Met leestips, nieuws uit de kinder- en jeugdboekenwereld, discussie en veelgestelde vragen. Jeugdliteratuur.org verzamelt alle informatie over ruim 2.000 auteurs en illustratoren, dagelijks nieuws uit de kinderboekenwereld, een blog, een overzicht van wat er in Vlaanderen allemaal te doen is rond kinderboeken én 500 makkelijk doorzoekbare lessuggesties.

HET MOOISTE KINDERBOEK
In 2008 organiseerde Stichting Lezen de verkiezing van Het Mooiste Kinderboek Aller Tijden.
Ze stelde een lijst op van 99 mooie kinderboeken...

VOORLEZEN
Website met voorleestips, voorleesactiviteiten, jaarlijkse voorleesweek, boekentips van 0 tot 3 jaar • 3 tot 6 jaar • 6 tot 9 jaar • 9 tot 12 jaar • 12 tot 15 jaar, enz.