Aan de slag met PC en internet

gepost op: 9 mei 2017

In september 2017 organiseert de bib lessen rond computergebruik: ”Aan de slag met PC en internet “.

Praktische info voor alle workshops:

• Vanaf donderdag 1 juni kan je inschrijven aan de balie van de bib.
  • Deelname is gratis, de inschrijving is geldig na betaling van 5 euro waarborg, die je op het einde van de les terugkrijgt.
  • Maximum 10 personen per sessie.
  • Laptops worden voorzien door de organisator. Specifieke vereisten per les worden telkens vermeld.
  • Locatie: GC 't Dorp, Berlaarsesteenweg 2, 2560 Kessel

Het aanbod:

Toch handig, dat INTERNET
Dinsdag 12 en donderdag 14 september 2017 (2-daagse cursus)
van 13.30 tot 16 uur

Heel wat ouderen zijn vandaag nog niet online. Met deze cursus willen we je interesse opwekken en je zo overtuigen een eerste stap op het internet te zetten. De bedoeling is dus in eerste instantie je zin te doen krijgen in de digitale wereld en je inzicht te bieden in wat het internet voor jou kan betekenen. Je krijgt meer informatie over surfen op internet: reizen, gezondheid, de actualiteit volgen, mailen enz...
Vereiste voorkennis: deelnemers kunnen met een pc werken.

DIGITALE FOTO’S opslaan op de PC, verfraaien en bewerken
Dinsdag 12 en donderdag 14 september 2017 (2-daagse cursus)
van 19.30 tot 22 uur

Na het opladen van foto’s op je pc kan je rode ogen verwijderen en leer je foto’s vergroten, verkleinen en uitsnijden. Je kan ook het contrast, de kleur, enz. aanpassen. Verder leer je hoe je mooie collages kan maken en nog tal van speciale effecten kan toepassen, enz. Een andere leuke functie is het samenstellen van een fotoalbum.
Vereiste voorkennis: courant gebruik van pc en internet
Belangrijk: de cursisten brengen hun digitaal fototoestel mee en ook geheugenkaartjes met foto’s er op. Om een fotoalbum op het internet te kunnen plaatsen moet je een e-mailadres en paswoord meebrengen. Indien je dat niet hebt, zal je in de les een nieuwe Gmail of Hotmail moeten aanmaken.

Opslaan in de CLOUD + gebruik van WeTransfer/Dropbox
Woensdag 13 september 2017
van 9.30 tot 12 uur

Je bent gewend je bestanden op te slaan op je eigen computer. De afgelopen jaren is daar een extra mogelijkheid bijgekomen: de Cloud (Engels voor wolk). Wat is deze nieuwe methode van bestanden bewaren en delen? Is het ook iets voor jou? Wat zijn de voor- en nadelen ervan? Antwoorden op deze vragen en uitleg over hoe problemen vermijden bij het versturen van foto’s krijg je tijdens deze interactieve workshop.
Vereiste voorkennis: courant gebruik van pc en internet

WINDOWS 10
Dinsdag 19 of donderdag 21 september 2017
van 13.30 tot 16.00 uur

Er is nog steeds heel wat te doen rond Windows 10. In alle media wordt er over gepraat. En dan komt de vraag naar boven: "Wat houdt Windows 10 in en zou ik wel of niet overschakelen naar dit nieuwe besturingssysteem voor mijn computer?"
Waarin verschilt die Windows 10 van de vorige versie? Is de startknop terug? Wat is Windows Edge? Is dat wel een goed besturingssysteem?
In deze cursus zetten we alles eens rustig op een rijtje zodat je een goed overzicht hebt van wat Windows 10 nu eigenlijk inhoudt. De uitleg wordt afgewisseld met praktische oefeningen. Zo kan je met meer kennis van zaken beslissen of het nu al dan niet de moeite loont om over te stappen.
Vereiste voorkennis: Windows XP, Windows 7 of Windows 8

PRIVACY en VEILIGHEID op Internet en Sociale Media
Dinsdag 19 september 2017
van 19.30 tot 22 uur

Private gegevens beschermen op een veilige manier is een topic dat hoe langer hoe meer in de belangstelling staat. In deze voordracht staan we stil bij de veiligheidsaspecten van internet, mail, sociale media en dat zowel op pc als op tablet en smartphone.
Vereiste voorkennis: courant gebruik van pc, tablet en internet.

FIETS- en WANDELROUTES
Woensdag 20 september 2017
van 9.30 tot 12 uur

De laatste 10 jaar zijn er in Vlaanderen veel leuke fiets- en wandelroutes ontworpen en je kan daarvan alle nodige informatie vinden op het internet. In deze les ontdek je de fiets- en wandelroutes in alle provincies, waar je kan starten en de wagen achterlaten, waar je even kan afstappen en wat bijtanken en wat de bezienswaardigheden onderweg zijn. Je kan uitgewerkte routes volgen, maar je kan ook zelf een uitstippelen op het knooppuntennetwerk. Uiteindelijk wordt er ook aandacht besteed aan de fiets en de veiligheid van de fietser.
Vereiste voorkennis: basiskennis van pc en internet

ONLINE KOPEN en VERKOPEN
Donderdag 21 september 2017
van 19.30 tot 22.00 uur

Kopen op het internet is leuk: je moet geen winkels aflopen, je kan rustig thuis producten en prijzen vergelijken tussen verschillende webshops en dan bestellen wat jou het best past. Meestal gebeurt de levering binnen de week aan huis. Maar vooraleer je bij een webshop iets kan bestellen moet je je wel registreren, daar beginnen we dan ook mee. Daarna bekijken we de verschillende manieren van online betalen en waar je zeker moet op letten. Pas dan zijn we klaar om op zoek te gaan naar het gezochte product in één van de vele webshops. Eens de keuze gemaakt, moet dan de eigenlijke bestelling geplaatst worden en uiteraard ook op voorhand betaald. Het lijkt misschien simpel, maar als je geen onaangename verrassingen wilt tegenkomen, moet je toch wel goed weten waar je aan begint.
Vereiste voorkennis: courant gebruik van pc en internet.

Dit is een initiatief van 10 bibliotheken van de regio in samenwerking met Seniornet Vlaanderen, Kempens Karakter en met de steun van Provincie Antwerpen